Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

1. Probeer jezelf te verplaatsen in de ander

Vraag jezelf af hoe jij geholpen zou zijn in hun situatie. Dan bedenk je makkelijker wat op dat moment verstandig is. Maak een geduldige en vriendelijke indruk. Geef complimentjes! Zo krijgt iemand het gevoel iets (nog) goed te kunnen en dat stelt gerust.

2. Stel jezelf voor

Noem rustig en duidelijk je naam en vertel wat je komt doen. Een naambordje kan helpen. Iemand met dementie herkent jou mogelijk niet (meer).

Hans pagina tips omgaan met dementie tips

3. Vraag toestemming

Vraag toestemming ("vindt u het goed als...") voordat je handelt. Dat stelt gerust en zo laat je de regie bij de persoon met dementie. Mensen met dementie huilen snel of voelen zich opgejaagd. Die emoties mogen er gewoon zijn. Benoem gevoelens die je ziet of hoort: "Ik zie dat u blij/bang/verdrietig bent".

4. Let op je tempo

Vertraag zowel wat je doet als wat je zegt. Dat geeft bij de ander rust. Het is goed als je je stem afwisselt in hoogte en laagte. Aardige en leuke dingen zeg je met een iets hogere stem. Laat bij een zakelijke boodschap je stem iets zakken. Probeer niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. 

5. Leuke dingen doen

Het belangrijkste is dat iemand zich op zijn gemak voelt bij jou. Ga leuke dingen doen samen, kom erachter wat iemand vroeger fijn vond om te doen en ga eropuit. Als je dat een aantal keren doet, legt iemand met dementie de verbinding tussen leuke dingen doen en jouw aanwezigheid. Zelfs al weet hij niet meer wie je bent.

Vrijwilliger tips sociale benadering dementie