Gelderland dementievriendelijk

Dementievriendelijk in Gelderland

In een dementievriendelijk Gelderland voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Gelderland kan een steentje bijdragen.

Gelderland

21624

mensen in Gelderland

tekenden al voor een

dementievriendelijke

provincie. Teken jij ook?

Ja, ik teken ook!

Gelderland dementievriendelijk

Draag bij aan een dementievriendelijk Gelderland. Wat kun jij doen?

Als inwoner

  • Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.

Als bedrijf

  • Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.

Als gemeente

  • Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.

In Gelderland gonst het van de dementievriendelijke bedrijvigheid!

De Alzheimerafdelingen, Odensehuizen, Geheugensteunpunten en Netwerken Dementie werken er al vanaf eind 2017 aan een dementievriendelijke samenleving. Dat resulteerde in een zeer hoog aantal dementievriendelijke gemeenten (al dan niet in wording).

Veluwe

Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) op de bres voor mensen met dementie

Eén van onze grootste ambassadeurs in Gelderland is Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) uit Culemborg. Samen met hen ontwikkelden wij onze gratis online training 'In de taxi'. Peer Vos (Arbocoach) en Ruud de Haan (Hoofd Opleidingen, Arbo en Veiligheid) van Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) volgden de opleiding voor trainer Samen dementievriendelijk.

De stichting TX-Keur stelt verplicht dat er binnen taxibedrijven taxileraren aanwezig zijn, die taxichauffeurs opleiden. Peer en Ruud hebben een plan opgesteld om aan deze taxileraren het ‘Train-de trainer’ programma van Samen dementievriendelijk aan te bieden. Zodat de leraren op hun beurt ook weer trainingen kunnen gaan verzorgen bij de taxibedrijven. Een dementievriendelijk sneeuwbaleffect met groot effect!

Rabobank Rijk van Nijmegen dementievriendelijk

Bij (beginnende) dementie worden geldzaken ingewikkelder. Dan is het soms lastig om zelf nog de bankzaken te regelen. Met het thema ‘Samen bankieren’ biedt Rabobank onder andere klanten met dementie ondersteuning, zodat zij zo lang mogelijk zelf kunnen bankieren. Vanwege hun inzet voor klanten met dementie ontvingen alle vestigingen van Rabobank Rijk van Nijmegen op 15 november 2017 de sticker en het certificaat.

Alzheimer Nederland in regio Gelderland

Alzheimer Nederland telt 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. Zo'n 5.600 vrijwilligers zetten zich hiervoor met hart en ziel in. Om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen. De regio Gelderland is onderverdeeld in 5 afdelingen:

Ga naar een afdeling bij u in de buurt en bekijk welke activiteiten en Alzheimer Cafés daar plaatsvinden.

Wonen bij September

Nog zo'n Gelderse dementievriendelijke organisatie is Wonen bij September. Bij September wonen mensen met dementie in woonhuizen waar liefde, aandacht, betrokkenheid en gezelligheid voorop staan. September maakt kleinschalig wonen met particuliere zorg mogelijk voor een bredere groep dan alleen vermogende mensen. Zij doen dit door slimmer te organiseren met minder management en meer mensen op de vloer.