
Dementievriendelijk in Friesland
In een dementievriendelijk Friesland voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Friesland kan een steentje bijdragen.
Friesland
6904
mensen in Friesland
tekenden al voor een
dementievriendelijke
provincie. Teken jij ook?
Hoe dementievriendelijk is de rest van Nederland?

Ja, ik word dementievriendelijk!
Draag bij aan een dementievriendelijk Friesland. Wat kun jij doen?
Als inwoner
- Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.
Als bedrijf
- Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.
Als gemeente
- Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.
Wat gebeurt er zoal in Friesland?
Ook in Friesland gaat het met de dementievriendelijke beweging voor de wind.
- Heerenveen ontving in januari 2018 het certificaat 'dementievriendelijke gemeente'.
- Eind 2017 werden in Sneek al plannen ontwikkeld voor een dementievriendelijke woonwijk.
- En onlangs kondigde de gemeente Smallingerland aan de 'dementievriendelijkste gemeente' in Friesland te willen worden!

Bewust deel uitmaken van de maatschappij
André Rijnbeek uit Oudehorne lijdt al 12 jaar aan Alzheimer. Zes jaar geleden besloot hij vrijwilligerswerk te willen doen. Via WeHelpen onderhoudt hij nu bijvoorbeeld de tuin van Aardema Thuiszorg in Nieuwehorne. Zo maakt nog steeds actief deel uit van de maatschappij. Bewust.
In samenwerking met WeHelpen is een korte video gemaakt over André en hoe het vrijwilligerswerk hem helpt om erbij te horen en zich nuttig te voelen. Bekijk de video links.
Dementie met andere ogen bekeken
Samen met de gemeente Heerenveen, Alzheimer Friesland en lokale professionals stelde een groep studenten van NHL Stenden Hogeschool een ‘witboek dementie’ op. Het bestaat uit verhalen van mensen die leven met - of betrokken zijn bij - een vorm van dementie. Om begrip en bewustzijn te creëren werden vooral ook de positieve elementen belicht.
Het geheugenkoor: gezellige meezingmiddagen
Ook als geheugenproblemen iemands leven beïnvloeden, blijkt dat mensen zich de liedjes uit hun jeugd vaak nog heel goed herinneren. En wat is het dan leuk om samen deze melodieën te zingen! Daarom wordt in Leeuwarden voor mensen met dementie en hun naasten maandelijks op zondag een gezellige meezingmiddag georganiseerd.
Alzheimer Nederland in de regio Friesland
De Afdeling Friesland van Alzheimer Nederland organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in uw omgeving. Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst met een thema voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Alle bijeenkomsten met thema staan omschreven in de agenda.