Facilicom Foundation dementievriendelijk

Facilicom Foundation dementievriendelijk

Wist je dat 1 op de 5 mensen in Nederland dementie krijgt? Om mensen met dementie een steuntje in de rug te geven en een fijne dag te bezorgen, organiseren de Facilicom Foundation, de Safety Group en Alzheimer Nederland daarom vrijwilligersbijeenkomsten in Odensehuizen.

Omgaan met dementie

Het Odensehuis is een inloop-, informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenklachten, hun mantelzorgers en familie en vrienden. Tijdens het vrijwilligerswerk gaan we met mensen met dementie een fijn gesprek aan, spelen een spelletje of maken misschien een wandeling. We kunnen ons voorstellen dat je niet gewend bent om met mensen met dementie om te gaan, of dat je het misschien zelfs een beetje spannend vindt.

Omgaan met dementie in het vrijwilligerswerk

Daarom hebben we een tweetal korte online trainingen voor je klaar staan, waarin je leert hoe je als vrijwilliger een gesprek aanknoopt. Wat goede onderwerpen zijn om over te praten, maar ook tips over onderwerpen die je beter kunt vermijden. Ervaar hoe een paar uur van je tijd een groot verschil kan maken in het leven van een ander. Meld jezelf of je team dan hier aan.

logo facilicom foundation

 

Zo werkt het

  • Kies één van onderstaande trainingen
  • Voor iedereen: onze basistraining 'GOED omgaan met dementie'
  • Specifiek voor vrijwilligers: de training 'In het vrijwilligerswerk'
  • Vul je (werk)emailadres in
  • Selecteer de beroepsgroep waar je jezelf toe rekent
  • Start de training

Ieder mens moet geïnspireerd blijven worden. Juist ook mensen met dementie. Deze bijzonder kwetsbare groep verdient alle aandacht. Maar hoe doe je dat? En hoe ga je hiermee om? Veel mensen zouden hier wel iets mee willen doen maar weten vaak niet hoe en waar ze moeten beginnen. Die drempel willen wij wegnemen door fijne bijeenkomsten te faciliteren én je te informeren over hoe je met deze kwetsbare doelgroep omgaat. Wij hopen dan ook op een mooie groep (nieuwe) vrijwilligers!
Erwin Slierings - Recruiter Projecten Facilicom Foundation

Goed omgaan met dementie

Basistraining Training 'GOED omgaan met dementie'

In de gratis basistraining GOED omgaan met dementie leer je stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer je in contact komt met mensen met dementie. Leer dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen, bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek.

omgaan met dementie in het vrijwilligerswerk

Branchetraining 'In het vrijwilligerswerk'

Ben je vrijwilliger en kom je regelmatig in contact met mensen met dementie? Doe de training en leer hoe je goed met hen omgaat in verschillende situaties.

Waarom Samen dementievriendelijk?

In Nederland leven naar schatting 280.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Wij willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie.