Ervaringsverhalen

 • het huis in je hoofd
  Zó legde Susan de ziekte uit aan haar kinderen
  Wat doet Alzheimer met het huis?
  Het huis in je hoofd

  Susan Willems neemt neuropsychologische onderzoeken af, onder andere bij mensen bij wie men vermoedt dat dementie een rol speelt. In 2008 kwam dementie voor Susan ineens heel dichtbij.

 • dementievriendelijke vereniging
  Hoe je iemand met dementie betrokken houdt bij je club
  De ware betekenis van ‘clubgeest’

  Zes jaar geleden. Oud-Sparta voetballer Wout Holverda vertelt in tijdschrift Voetbal International (VI) aan dat hij sinds kort aan de ziekte van Alzheimer lijdt . Daardoor kan hij niet meer zelf met de auto naar Sparta komen. Peter van der Zwan, secretaris van de supportersvereniging van Sparta, komt meteen in actie. Samen met vrijwilligers Tessa en Gijs vertelt hij hoe zij alles in het werk stelden om Wout betrokken te houden bij de club.

 • vrienden dementievriendelijk
  Alles doen voor een vriend met dementie
  Vrienden voor het leven

  Alexander Driessen (35) is flyboardinstructeur in Almere. Hij maakt deel uit van een ooit grote, maar nog steeds gezellige vriendengroep, die altijd in is voor feestje en gekkigheid. Jeffrey (eveneens 35) is één van zijn beste vrienden. Zij kennen elkaar al vanaf groep twee van de basisschool. In februari 2019 kreeg Jeffrey de diagnose Alzheimer. Voor Alex was het meteen duidelijk: hij zou alles doen om Jeffrey zo lang mogelijk deel te laten nemen aan het sociale leven.

 • dementievriendelijke kringloopwinkel
  Piet werkt ondanks zijn dementie nog in de kringloopwinkel
  "We proberen blij te zijn in het hier en nu"

  Piet is 72 jaar. In juni 2019 kreeg hij de diagnose FTD (fronto-temporale dementie). Ondanks zijn ziekte werkt Piet nog 2 dagen per week in de lokale kringloopwinkel. Zijn vrouw Rita vertelt waarom hij zich daar zo goed op zijn plek voelt.

 • Jeannique ontmoet een bijzondere familie

  Wat nou als...

  Wanneer Jeannique Geurten Wilma en Roger ontmoet, zijn deze net twee dagen terug van vakantie in Oostenrijk. Jeannique hoort alles over hun bijzondere vakantie met zwager Wim. Wim heeft namelijk dementie. Een prachtig voorbeeld van wat je als familie kunt betekenen voor een familielid met dementie!

  familievakantie met dementie
  "Na een tijdje nam de één een taak als vanzelf over van de ander."
 • meezingen-met-dementie
  Het koor zorgde dat Gerrie gewoon mee kon blijven zingen
  Muziek met Alzheimer

  Toen Koos’ vrouw Gerrie in mei 2017 de diagnose Alzheimer kreeg, verhuisden zij vanuit de Randstad naar Apeldoorn, waar hun oudste dochter met haar gezin woont. Het koor daar, dat hen beiden warm als lid ontving, is een prachtig voorbeeld hoe mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in het sociale leven.

 • rolstoeldansen met dementie
  Anja organiseert rolstoeldansmiddagen voor ouderen met dementie
  Mooie momenten in het vrijwilligerswerk

  Anja van Wijk is 30 jaar en woont in Den Bosch. Vanwege complicaties bij haar geboorte zit Anja in een rolstoel. Ze doet vrijwilligerswerk bij ouderen met dementie in zorginstelling Van Neynsel-Boswijk. "Het is mooi om bij de bewoners op een simpele manier een lach op hun gezicht te toveren of samen met een bewoner mooie momenten te beleven."

 • ervaringsverhaal-willem
  De ouderen met dementie zijn mijn lievelingetjes
  "Ik noem het geluksmomentjes"

  Willem Bakker woont met zijn gezin in Westwoud, een klein dorpje tussen Hoorn en Enkhuizen in West-Friesland NH. Als hij wordt afgekeurd vanwege spierreuma en een mislukte herniaoperatie besluit hij het negatieve om te buigen naar het positieve en zich in te zetten voor zijn medemens, waaronder ook mensen met dementie.