Ervaringsverhalen

 • man met dementie in Pauzemobiel
  Gratis geluksmomenten voor mensen met dementie
  “Ieder mens verdient meedoen in de samenleving”
  De Pauzemobiel: samen stilstaan bij herinneringen

  Enkele jaren geleden richtte Teun Toebes (21), afgestudeerd verpleegkundige, de stichting sTeun en toeverlaat op. Sindsdien organiseert hij gratis geluksmomenten voor mensen met dementie. Zo creëert hij op een positieve manier aandacht voor het thema ‘meedoen in de samenleving’. Sinds kort is daar een mooie actie bijgekomen. En wát voor één!

 • man met fiets op straat
  Persoonlijk verhaal van Esther
  Spontaan dementievriendelijk in Borger

  Esther van Studio Pics & Zo ontmoette in Borger een man, die met zijn fiets midden op de weg stond. Hij oogde verward en zocht zijn huis. Esther kwam spontaan in actie. Zij postte haar verhaal op Instagram en natuurlijk namen wij contact met haar op. Dit is haar verhaal!

 • het huis in je hoofd
  Wat doet Alzheimer met het huis?
  Het huis in je hoofd

  Susan Willems neemt neuropsychologische onderzoeken af, onder andere bij mensen bij wie men vermoedt dat dementie een rol speelt. In 2008 kwam dementie voor Susan ineens heel dichtbij.

 • dementievriendelijke vereniging
  Hoe je iemand met dementie betrokken houdt bij je club
  De ware betekenis van ‘clubgeest’

  Zes jaar geleden. Oud-Sparta voetballer Wout Holverda vertelt in tijdschrift Voetbal International (VI) aan dat hij sinds kort aan de ziekte van Alzheimer lijdt . Daardoor kan hij niet meer zelf met de auto naar Sparta komen. Peter van der Zwan, secretaris van de supportersvereniging van Sparta, komt meteen in actie. Samen met vrijwilligers Tessa en Gijs vertelt hij hoe zij alles in het werk stelden om Wout betrokken te houden bij de club.

 • Alles doen voor een vriend met dementie

  Vrienden voor het leven

  Alexander Driessen (37) is flyboardinstructeur in Almere. Hij maakt deel uit van een ooit grote, maar nog steeds gezellige vriendengroep, die altijd in is voor feestje en gekkigheid. Jeffrey (eveneens 37) is één van zijn beste vrienden. Zij kennen elkaar al vanaf groep twee van de basisschool. In februari 2019 kreeg Jeffrey de diagnose dementie. Voor Alex was het meteen duidelijk: hij zou alles doen om Jeffrey zo lang mogelijk deel te laten nemen aan het sociale leven. 

  vrienden dementievriendelijk
  "Je gaat er altijd van uit dat het je beste vriend niet overkomt."
 • dementievriendelijke kringloopwinkel
  Piet werkt ondanks zijn dementie nog in de kringloopwinkel
  "We proberen blij te zijn in het hier en nu"

  Piet is 72 jaar. In juni 2019 kreeg hij de diagnose FTD (fronto-temporale dementie). Ondanks zijn ziekte werkt Piet nog 2 dagen per week in de lokale kringloopwinkel. Zijn vrouw Rita vertelt waarom hij zich daar zo goed op zijn plek voelt.

 • familievakantie met dementie
  Jeannique ontmoet een bijzondere familie
  Wat nou als...

  Wanneer Jeannique Geurten Wilma en Roger ontmoet, zijn deze net twee dagen terug van vakantie in Oostenrijk. Jeannique hoort alles over hun bijzondere vakantie met zwager Wim. Wim heeft namelijk dementie. Een prachtig voorbeeld van wat je als familie kunt betekenen voor een familielid met dementie!

 • meezingen-met-dementie
  Het koor zorgde dat Gerrie gewoon mee kon blijven zingen
  Muziek met Alzheimer

  Toen Koos’ vrouw Gerrie in mei 2017 de diagnose Alzheimer kreeg, verhuisden zij vanuit de Randstad naar Apeldoorn, waar hun oudste dochter met haar gezin woont. Het koor daar, dat hen beiden warm als lid ontving, is een prachtig voorbeeld hoe mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in het sociale leven.