dementievriendelijk Roermond
Ervaringsverhaal van een bijzondere trainer

Marianne Smitsmans maakt zich sterk voor een dementievriendelijk Roermond

De Roermondse wethouder Marianne Smitsmans van Zorg en Welzijn zet zich met hart en ziel in voor een groene, sociale en vooral dementievriendelijke gemeente. Ondanks haar drukke werk heeft ze zelfs tijd gevonden om zich als trainer van Samen dementievriendelijk te kwalificeren!

Verrijking

Marianne Smitsmans begon haar politieke loopbaan 15 jaar geleden waarvan de laatste vier jaar als wethouder. Haar belangrijkste drijfveer toen was een zorgzame Roermondse samenleving: “Als je goed bent voor ouderen met dementie ben je goed voor alle ouderen. Iedereen profiteert daarvan. Ik wil graag weten waar het echt om gaat in de samenleving. Het volgen van zo’n training verrijkt me als persoon en maakt dat ik meer ben dan een wethouder die af en toe een lintje doorknipt.”

Dementievriendelijk Roermond is zó belangrijk voor mensen met dementie en hun partners/ mantelzorgers. Je hebt er geen idee van hoe groot de impact is van deze ziekte!

dementievriendelijk Roermond

Dementievriendelijk Roermond

“Roermond is al langere tijd bezig om als gemeente dementievriendelijk te worden”, vertelt Smitsmans. "We zijn twee jaar geleden van start gegaan. Samen met Alzheimer Limburg, Hoe om te gaan met dementie en de Universiteit van Maastricht hebben we een conferentie over ‘een dementievriendelijke samenleving’ georganiseerd.” De wethouder klinkt trots als ze vertelt dat er wel honderdzestig mensen op af kwamen. "Dat is veel voor Roermond. De conferentie leverde ruim vijftig ideeën op en daar hebben een flink aantal mensen de schouders onder gezet. Het was mooi om te zien hoe dingen tot stand kwamen. Sindsdien is er heel veel kennis en informatie over dementie gegeven en gedeeld. Ik koester de beweging die we in gang hebben gezet. Het geeft zoveel energie en kracht als je het samen doet”, aldus Smitsmans.

Europese zorgprijs!

Inmiddels hebben de inspanningen van Marianne en alle organisaties, vrijwilligers en mantelzorgers die zich inzetten voor een dementievriendelijke samenleving, mooie resultaten opgeleverd. 'Dementievriendelijk Roermond heeft de Vorsorgepreis 2018, een Europese zorgprijs, gewonnen! Op zondag 14 januari 2018 vond de prijsuitreiking plaats in Grafenegg (Oostenrijk).
Marianne: "Ik ben erg blij met deze erkenning. Het is mooi om als goed voorbeeld te mogen dienen. Dat is waar ik in geloof: samen de schouders eronder en je goede ideeen delen zodat we er allemaal beter van worden. Dementievriendelijk Roermond is zó belangrijk voor mensen met dementie en hun partners/ mantelzorgers. Je hebt er geen idee van hoe groot de impact is van deze ziekte!"

Onmacht, Ontkenning en Angst

Hoewel Smitsmans in haar privéleven geen ervaring heeft met dementie komt ze het in haar dagelijkse omgeving wel tegen: ”Ik woon in een kleine wijk en daar zijn er wel een paar mensen die dementie hebben. Die kom je tegen in de buurt. Ook spreek ik als wethouder veel mantelzorgers en dan hoor en zie je hoeveel impact de ziekte heeft. Er is sprake van onmacht, ontkenning en angst. Het doet zoveel met mensen. Ik heb gesproken met een vrouw waarvan de partner, door zijn ziekte, agressief werd. Ze vertelde mij dat ze haar eigen man niet meer kende, maar hem wel miste. Ze was nu een verzorger geworden. Er was niets meer tussen hen wat eens geweest was. Heel verdrietig.”

Marianne Smitsmans dementievriendelijk

Trainingen voor Samen dementievriendelijk

Smitsmans mag namens Samen dementievriendelijk trainingen geven en ze is vast van plan om er een aantal te doen. ‘’Maar”, zegt ze, “Ik kan door mijn werk niet zoveel trainingen geven als ik zou willen. Ik wil graag het goeie voorbeeld geven maar we moeten met z’n allen het verhaal vertellen.” Ze begint te lachen als ze vertelt dat ze mensen aanspoort om haar te gebruiken: “Als het voor de buitenwereld of voor een bepaald doel handig is om mij, in mijn positie als wethouder, te gebruiken dan moeten ze dat zeker niet laten. Gebruik mij maar waar nodig”, grinnikt Smitsmans.

Ik koester de beweging die we in gang hebben gezet. Het geeft zoveel energie en kracht als je het samen doet

“We zijn nog niet klaar”

Op de vraag wanneer Roermond dementievriendelijk genoeg is antwoord Smitsmans aarzelend: “Het is eigenlijk nooit klaar. Het is mooi als het gros van de inwoners van Roermond weet wat ze moeten doen als ze iemand tegenkomen met dementie, maar het is ook een vliegwiel dat je moet blijven aanzwengelen. Je moet nadenken over hoe je een dementievriendelijke samenleving verduurzaamd. Kortom, we zijn nog niet klaar!”