Zingen met mensen met dementie
Een BASE-concert is veel meer dan alleen samen zingen!

De kracht en het effect van zingen met mensen met dementie

De missie van professioneel zangeres Maartje de Lint is om zingen een fundamentele rol te laten spelen in de zorg en het welzijn van mensen met dementie. Zij ontdekte door persoonlijke ervaringen tijdens solo concerten de kracht en het effect van zingen bij mensen met dementie. Want als muziek en klank een emotionele basis hebben worden ze in ons brein opgeslagen. Voorgoed.

Muzikale sleutel naar verloren herinneringen

Maartje de Lint werkt al meer dan 25 jaar als professioneel zangeres en is daarnaast gediplomeerd trainer. Door persoonlijke ervaringen tijdens haar solo concerten ontdekte zij de kracht en effecten van zingen bij mensen met dementie. Zij koos er voor om deze ervaringen om te zetten in een project waarmee zij op structurele basis iets kon betekenen in de zorg voor dementie. Zo ontstond BASE.

BASE staat voor Brain Awakening Singing Education en heeft een dubbele functie: Het is zowel een Meezing Concert als een training voor dierbaren/verzorgers.
Voor de ontwikkeling van BASE had Maartje veel contact met prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar ouderengeneeskunde op het LUMC, David Engelhard, manager van Topaz Kenniscentrum te Leiden en prof. Jenny van der Steen, epidemioloog en onderzoeker op het gebied van dementie.

Maartje heeft het talent om op een zachte en intuïtieve manier contact te maken met onze bewoners, zodat mensen zich direct uitgenodigd voelen om mee te zingen. Je ziet ze letterlijk wakker worden. Speciaal na de pauze kun je de positieve energie voelen die is gegroeid tijdens het zingen. (activiteitenbegeleider)

Zingen met mensen met dementie
Zingen met mensen met dementie
Zingen met mensen met dementie

Mijn vader was al een aantal weken in slechte conditie, maar Maartje zorgde er voor dat hij weer vrolijk werd. Hij had een glimlach van oor tot oor tijdens het zingen en zong zelfs soms mee! Toen ik vertrok sprak hij een hele zin tegen me, iets wat al lang niet meer was gebeurd. Maartje gaf me een moment om nooit te vergeten. Niemand pakt dit van me af, dacht ik op de weg naar huis in de auto! (familielid)

Zingen als medium

Zingen is een krachtig medium, juist in de zorg bij dementie. Het activeert het lichaam en opent de deur naar het klankgeheugen, waar melodieën en liedjes van ons hele leven zijn opgeslagen! Geheugenstoornissen zoals dementie hebben weinig of geen invloed op de muzikale herinneringen. Als muziek en klank een emotionele basis hebben worden ze in ons brein opgeslagen. Voorgoed. Omdat ook omliggende hersengebieden worden gestimuleerd (door de trilling van de zangstem) levert zingen een positieve bijdrage aan het sociaal contact met anderen.

Maartje: “Door samen met een familielid of verzorger te zingen en speciale oefeningen te doen, versterk en versnel je deze processen. In het uur dat we samen zingen zie je de energie opbouwen en spanning verdwijnen. Het is hartverwarmend om te zien hoe familieleden samen positieve emotionele belevenissen hebben en elkaar met een glimlach gedag kunnen zeggen. Hier ligt de grote kracht van BASE. Mensen met dementie laten een vaak intuïtieve reactie zien; ze staan op, beginnen te glimlachen of bewegen, en worden vaak volledig in beslag genomen door de muziek. Ze zijn tijdelijk “terug”. Laten gedrag zien dat er al een poos niet meer was. Ik kwam daar achter door gesprekken achteraf met betrokkenen. Deze ervaringen raakten mij diep. En ik zal ze nooit vergeten. ”