joyce dementievriendelijk
Dementievriendelijke verhalen

"Dan is hij ineens weer zijn eigen heldere zelf"

Op onze website melden zich dagelijks tientallen tot honderden mensen aan om hun steun te betuigen voor een dementievriendelijke samenleving. De redactie ging op zoek naar de verhalen achter deze aanmeldingen. Deze keer: het verhaal van Joyce. Zij tekende als 200.000ste de steunbetuiging!

Terug in het verleden

De schoonvader van Joyce heeft dementie. Hij woont nog thuis en gaat vier maal per week naar de dagbesteding. Daarnaast wordt hij twee keer per week opgehaald door vrienden: één keer om te gaan kaarten en één keer om te gaan zwemmen. “Hij was vroeger boswachter”, vertelt Joyce. “Ik ga regelmatig met hem wandelen in het bos. Tijdens die wandelingen herinnert hij zich zijn vroegere werk en is hij gewoon weer even zijn oude heldere zelf.” 

Als een klant bijvoorbeeld ineens een grof volkoren bestelt terwijl ze elke week een tarwebruin komt halen, weet het personeel dat ze tarwebrood mee moeten geven.

Dementievriendelijke bakkerij

Behalve door de ziekte van haar schoonvader werd Joyce vooral getriggerd om zich aan te melden op onze site door de ‘dementievriendelijke bakkerij’ van bakker Marije Brandsma in Zeist, waar ze regelmatig komt. Ze heeft daar dan ook een paar kritische vragen gesteld, zoals: ’wat maakt eigenlijk dat jullie bakkerij dementievriendelijk is?’ En wat was het antwoord dat ze kreeg? “Het antwoord was dat de bakkerij een centraal buurtpunt is en zij hun klanten heel goed kennen, ook de klanten met dementie”, vertelt Joyce. “Als zo’n klant bijvoorbeeld ineens een grof volkoren bestelt terwijl ze elke week een tarwebruin komt halen, weet het personeel dat ze tarwebrood mee moeten geven.”

Omgaan met veranderend gedrag

Joyce heeft onze training gedaan en vond deze heel interessant en leerzaam. Vooral het filmpje in het café sprak haar aan. “Ik probeerde mij in de serveerster te verplaatsen en vroeg mij af hoe ik zelf gereageerd zou hebben in haar plaats”, zegt Joyce. 

joyce dementievriendelijk

Heb jij de training al gedaan?

Veranderend gedrag, zoals de man in het filmpje waar Joyce over spreekt vertoont, is één van de signalen van dementie die lastig zijn om mee om te gaan. De gratis online training geeft handvatten en tips. Je vind de training GOED omgaan met dementie plus elf andere gratis online trainingen voor specifieke beroepsgroepen op samendementievriendelijk.nl/trainingsaanbod.