Albeda college eerste dementievriendelijke school
Albeda college eerste dementievriendelijke school

Goed omgaan met dementie? Jong geleerd, oud gedaan!

Op donderdag 21 september 2017, Wereld Alzheimer Dag, ontving het Albeda college in Vlaardingen als eerste MBO-school in Zuid-Holland het certificaat 'Dementievriendelijke school'. Joke Bol van de Alzheimer Nederland afdeling Nieuwe Waterweg Noord, reikte het cerificaat uit tijdens de Alzheimerconferentie in de Stadsgehoorzaal te Vlaardingen.

Interessante dag

De conferentie werd georganiseerd door Albeda locatie Vlaardingen, in samenwerking met een aantal zorg- en welzijnsorganisaties en het MKB voor studenten en andere belangstellenden in de regio. Het programma bestond onder andere uit diverse inspirerende presentaties en workshops, waaronder die van onze coördinator trainingen Saskia de Jonge, een interview met Mieke Hollander van Zorg4effect en een mooi verhaal van Dick Rijksen, die zelf Alzheimer heeft. Hij deelde zijn ervaringen op humoristische wijze met de aanwezigen.

Albeda college eerste dementievriendelijke school
Albeda college eerste dementievriendelijke school
Albeda college eerste dementievriendelijke school
Albeda college eerste dementievriendelijke school

E-learning pakket ‘MBO-studenten dementievriendelijk’ 

Diezelfde dag werd zowel op het ROC Albeda college in Vlaardingen als op het ROC-MBO Utrecht (colleges Gezondheidszorg en Welzijn) het e-learning pakket ‘MBO-studenten dementievriendelijk’ gepresenteerd. Dit interactieve lespakket leert toekomstige werknemers in het midden- en kleinbedrijf hoe ze hun supermarkt, café, kapsalon, enzovoort dementievriendelijk kunnen maken.

Als ik die cijfers zo hoor, verbaast het mij echt dat voor dit probleem zo weinig aandacht is!

Samen met 'the crowd'

Het lesmateriaal is samen met ‘the crowd’ gemaakt: maar liefst 90 meelezers uit het werkveld werkten eraan mee. De MBO-studenten gaven onder leiding van hun docenten hun reflectie op het lesmateriaal in wording. Dat is bijzonder in Nederland. Er zijn vier pakketten: een voor supermarkten, een voor winkels, een voor de horeca en een voor persoonlijke verzorging (kappers, schoonheidsspecialisten, voetreflextherapeuten, kledingwinkels).

De cijfers liegen er niet om

Één op de vijf mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie. Over ongeveer twintig jaar zullen er in Nederland een half miljoen mensen met dementie deelnemen aan de samenleving. Dat is een verdubbeling ten opzichte van nu. Dementie komt ook steeds vaker voor bij jongere mensen. De kans dat je iemand met dementie tegenkomt in je bedrijf wordt dus steeds groter. Hoe herken je in je winkel of salon signalen van dementie en hoe reageer je erop? Hoe zorg je ervoor dat ook mensen met dementie zich in jouw café of restaurant veilig en prettig voelen? Als MKB-ers dit al in hun opleiding leren, is dat een prachtige opstap tot een dementievriendelijke gemeente.

Weinig aandacht

De aanwezige studenten waren van mening dat dementie weinig aandacht krijgt. Een aantal reacties:

  • ‘’Als ik tv kijk zie ik vooral spotjes over kanker en spierziektes. Maar als ik nu die cijfers zo hoor, verbaast het mij echt dat voor dit probleem zo weinig aandacht is’’, aldus Natasja en Wendy van Maatschappelijke zorg. 
  • Medestudent Peter vindt ook dat er meer aandacht moet zijn voor dementie. Hij heeft van dichtbij meegemaakt hoe het gedrag van mensen door dementie verandert. ‘’Wanneer mijn ouders met mijn oma hadden afgesproken om de dag erna langs te komen, belde ze de nacht ervoor om te vragen waar ze nou bleven. Dat is best wel triest dat je opeens dingen vergeet’’.

Vind jij ook dat dementie meer aandacht verdient? Doe dan één van onze gratis online trainingen!