Wondere wereld
Mijn vader had Alzheimer. Ik wist dat mensen met Alzheimer een levensverwachting hebben tussen de vijf en tien jaar. Mijn vader hield zich hier keurig aan. Hij overleed in 2002. Zeven en een half jaar nadat we als familie serieus onze vraagtekens zetten bij de wondere wereld waarin mijn vader terecht leek te zijn gekomen.
Vol verrassingen
De wondere wereld van mijn vader zat vol verrassingen. Zoals de vele wegomleidingen waar hij over sprak, waardoor hij vaak veel later thuis kwam dan gepland. In een latere periode had hij de gewoonte altijd van alles en nog wat goed te willen verstoppen. Hij vertelde een keer vol lof over de service van de garage omdat zij een zuinigere motor in zijn auto hadden gezet. Maar ook pinde hij buiten bij bank en bracht het geld weer naar binnen omdat hij dacht dat hij te veel had gekregen.
Niet in de gaten
Als naaste familie heb je het niet direct in de gaten. Want wegomleidingen zijn natuurlijk heel goed denkbaar. Pas veel later, toen alle ‘wonderlijke gebeurtenissen’ zich opstapelden, realiseerden we ons dat mijn vader eigenlijk ‘gewoon’ verdwaalde.
Afscheid nemen in kleine beetjes
Na een operatie voor iets anders, leek mijn vader bijna een jaar Alzheimer overgeslagen te hebben. Hij was in een paar uur op de operatiekamer veranderd van iemand die wat in de war was, naar een angstige man die niet tot rust te brengen was. Het voelde alsof mijn vader van het ene op het andere moment mijn vader niet meer was. Dat we al eerder beetje bij beetje afscheid van hem hadden genomen, drong op dat moment nog niet tot me door.
Onomkeerbaar
We gingen zo goed mogelijk met mijn vader om. Ik ging bijvoorbeeld mee in zijn verhalen, maar mijn moeder kon dit niet opbrengen. Voor haar voelde het alsof het meegaan in de wereld van mijn vader iets onomkeerbaars teweeg zou brengen. Ik denk dat ze continue op zoek was naar de man die mijn vader ooit was.
Enorme impact
Dementie heeft een enorme impact op het leven van degene die de diagnose krijgt, maar ook op de rest van de mensen daar om heen. Als uitvaartverzorger kom je vroeg of laat een nabestaande tegen die aan dementie lijdt. Bijvoorbeeld de partner van een overledene. Monuta is de eerste landelijke uitvaartorganisatie die is gestart met het trainen van alle medewerkers die klantcontact hebben, zodat zij allemaal dementievriendelijk zijn. Hiervoor is een speciaal trainingsprogramma met Alzheimer Nederland ontwikkeld: Samen Dementievriendelijk. De training biedt handvatten voor de manier waarop je mensen met dementie kunt benaderen. Ook waar mogelijk je ze kan betrekken bij het regelen van de uitvaart. En natuurlijk is hier niet één manier voor, maar zal je per keer moeten onderzoeken en aanvoelen wat er (nog) mogelijk is.
Van betekenis zijn
Door de training weet ik nu inhoudelijk nog meer over dementie. Het heeft mij niet alleen handvatten gegeven voor de manier waarop je om kunt gaan met iemand die dementeert, maar dat je als uitvaartverzorger ook van betekenis kunt zijn als nabestaanden hun verhaal kwijt willen over de manier waarop dementie in hun leven is gekomen.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over wat een uitvaartverzorger van Monuta voor u kan betekenen bij het voorbereiden van een uitvaart? Neemt u dan gerust contact op. De uitvaartverzorger kan vooraf in een persoonlijk voorgesprek de mogelijkheden rondom een afscheid bespreken en uitvaartwensen alvast vastleggen.
- Peter van der Hoeven gaat al vier jaar lang elke week op stap met Herman. Herman heeft dementie. Het begon met gezellig samen wandelen. Nu, in een later stadium van Hermans ziekte, trekken ze er op uit met de duofiets van het verpleeghuis.
"Als je het zelf niet meemaakt, is het lastig te begrijpen."
Bernards moeder kreeg op jonge leeftijd vasculaire dementie. Na de diagnose heeft zij niet meer thuis gewoond. Zij woont op een woonzorgboerderij. Daar leeft ze in een veilige omgeving, wordt ze in haar waarde gelaten en kan ze naar buiten wanneer ze dat wil. Wij vroegen Bernard hoe zijn omgeving reageerde op de ziekte van zijn moeder.Een methode voor dementievriendelijke uitvaartzorg
Uitvaartverzorgers komen steeds meer in aanraking met dementie onder nabestaanden. Koert Huber van Terramor Uitvaartzorg ontwikkelde een methode voor dementievriendelijke uitvaartzorg en ontving daarvoor de sticker Samen dementievriendelijk.