Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Even een dagje in een andere omgeving

“Ik wilde iets organiseren waarmee ik de bewoners van het verpleeghuis even mee kon nemen naar een andere omgeving”, vertelt Teun enthousiast. “Er is namelijk nog heel veel mogelijk! Toen ontstond het idee van een pausmobiel, oftewel een rolstoelauto.

Eind vorig jaar won ik de titel ‘Brabander van het Jaar’ en plaatste ik een oproep in een lokale krant waarin ik mijn wens uitte. Ik kreeg al heel snel een reactie van Rob uit Eindhoven. Hij had zijn moeder, die recentelijk was overleden, jarenlang met een pausmobiel vervoerd. Nu hij de auto zelf niet meer kon gebruiken, mocht ik hem inzetten om andere mensen mooie momenten mee te bezorgen.”

Pauzemobiel sTeun Ervaringsverhaal zienis1

Een feestje om mee te rijden

Met de ‘Pauzemobiel’ wil Teun mensen met dementie trakteren op een dagje uit, door ze mee te nemen naar een omgeving die veel voor ze betekent. Hij geeft hen -natuurlijk samen met familie- letterlijk een ‘pauze’ door even samen stil te staan bij de herinneringen. “De auto valt op en het is een feestje om mee te rijden!”, glundert Teun. “Mensen met dementie komen zo weer even ‘onder de mensen’ buiten de muren van het verpleeghuis.”

Belevingsgerichte huiskamer

Het interieur van de auto ademt de sfeer van een gezellige huiskamer. “De inrichting sluit aan bij de belevingswereld van mensen met dementie,” vertelt Teun. “Ik heb bewust gekozen voor rustige kleuren, die voor niet te veel negatieve prikkels zorgen. De ramen zijn transparant, zonder donkere folie, dus er is wederzijds contact mogelijk. De auto heeft ook een geurmachine en geluidsinstallatie, waarmee de beleving gestimuleerd kan worden. Een ouderwets ‘knikhondje’ van vroeger zit naast de mensen. Alles is aan te passen aan de behoefte van de persoon.” 

Pauzemobiel sTeun omgaan met dementie alzheimer

Medische hulp voor iedereen

In de auto ligt ook een tas met medische instrumenten. Teun: “Als klein jongetje droomde ik ervan om ambulanceverpleegkundige te worden. Met een speciale tas fietste ik rond om mensen in nood te helpen. Inmiddels ben ik bijna afgestudeerd verpleegkundige. Als ik onderweg met de ‘Pauzemobiel’ iemand tegenkom die medische hulp nodig heeft, kan ik die nu ter plekke verlenen. Dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die mee op pad gaan.”

Ik wil mensen met dementie meer mee laten doen en een stukje kwaliteit van leven toevoegen. Ik hoop ze zo een grotere stem te kunnen geven. De meeste mensen met dementie kunnen zelf nog aangeven wat ze willen. En vaak is dat toch gezelligheid en sociaal contact!

Kwaliteit van leven toevoegen

“Ik hoop snel te kunnen beginnen,” zegt Teun. “Veel mensen in het verpleeghuis zitten gedurende de coronamaatregelen al maandenlang binnen, met minimaal sociaal en lichamelijk contact. Daardoor zijn sommigen alleen maar meer buiten de maatschappij komen te staan. Met de ‘Pauzemobiel’ wil ik mensen meer mee laten doen en een stukje kwaliteit van leven toevoegen. Ik hoop ze zo een grotere stem te kunnen geven. De meeste mensen met dementie kunnen zelf nog aangeven wat ze willen. En vaak is dat toch gezelligheid, sociaal contact of bijvoorbeeld naar iemand toe die veel voor je betekent. Precies wat ik met de ‘Pauzemobiel’ ga organiseren! Samen stilstaan bij herinneringen.”

Meer over Teun Toebes

Teun Toebes studeerde af voor hbo-verpleegkundige en werkt in een verpleeghuis. Tijdens een verplichte stage kwam hij voor de eerste keer in contact met mensen met dementie. Hij besloot zichzelf op eigentijdse wijze in te zetten voor de zorg en een samenleving waarin mensen met dementie geprikkeld blijven in het leven. Hij is oprichter en dé ambassadeur van stichting sTeun en toeverlaat. Daarnaast schrijft de ‘krullenbol’ voor Denkbeeld, vakblad over dementie. 

Meer weten of de projecten van Teun ondersteunen? Bezoek zijn website sTeun en toeverlaat 

sTeun en Toeverlaat logo dementie en alzheimer