Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

In contact met mensen met dementie

De studenten van de MBO opleiding Sport en bewegen aan het ROC van Twente helpen anderen om zich te ontwikkelen. Als onderdeel van hun studie organiseren zij sport- en bewegingsactiviteiten. Ze begeleiden mensen in groepen, maar ook individueel. Keuzevak hierbij is ‘Senioren in beweging’. Voor dit vak lopen zij stage in o.a. woonzorginstellingen, maar ook bij beweeg- en sportverenigingen voor senioren in de buurt. Zo kunnen zij in contact komen met mensen met dementie.

Dementievriendelijk ROC sociale benadering dementie

Afwisseling in de training

Onze trainers Lia en Gerard kijken met voldoening terug. De training is prima verlopen. Ten opzichte van de eerdere training (lees het nieuwsbericht van 2 februari jl.) is de presentatie veranderd. Er wordt meer gewerkt met filmpjes, waardoor er meer afwisseling is gekomen. Lia vertelt: "Maar op een gegeven moment zakte de aandacht toch in. Docent Lysbeth gooide daarop een energizer in de groep. Dat was prima en gaf precies de energie om weer door te gaan." 

Dementievriendelijk ROC omgaan dementie alzheimer
Na de vorige training zat ik 6 weken later in een kroegje met vrienden een potje te kaarten. Er tikte iemand op mijn schouder die vroeg: 'ken je me nog'? Ik zei: 'je komt me ergens bekend van voor'. Het bleek een studente die de training had gevolgd. Ze zei dat ze veel aan de tips had gehad en dat de mensen van haar stageadres haar hadden gevraagd waar ze alle wijsheid vandaan had gehaald. (Gerard)

Rollenspellen

Rollenspellen zijn altijd lastig. Dat heeft te maken met een 'veilige situatie'. De ene student voelt zich veiliger en durft meer dan een andere. Gerard en Lia hebben de studenten wel goede voorbeelden laten zien van hoe je de methode GOED kunt inzetten. Dat geeft een houvast en zorgt voor een stukje bewustwording. 

Ik vind het ongemakkelijk als iemand ‘raar’ doet. Dan weet ik niet wat ik moet doen. Door de concrete stappen in de training weet ik dat ik mee moet bewegen. (Julian)

Praktijksituaties

Voorafgaand aan de training droegen de studenten zelf praktijksituaties uit hun stages aan. Deze werden nagespeeld in de rollenspellen. Een greep uit de praktijksituaties en de vragen die daaruit voort kwamen: 

  • Iemand heeft last van woede aanvallen, het ineens veranderen van emoties. Hoe moet je reageren?
  • ‘Ik wil naar huis’; iemand is steeds op zoek naar zijn/haar huis. Wat doe je?
  • Waar is mijn vrouw? Waar is mijn vrouw? Steeds herhalen, vergeten, herhalen en vergeten. Hoe moet je hiermee omgaan? Moet je meepraten, steeds hetzelfde antwoord geven, of de waarheid zeggen?
  • Mensen dwalen door de gangen van de woonzorginstelling en vragen dan: 'waar ben ik?'
  • Iemand is maar steeds in beweging, wil niet rustig gaan zitten. Of andersom: iemand valt steeds in slaap. Als je een spel met hen wilt doen, hoe ga je dan daarmee om? Hoe betrek je iemand erbij? 
  • 'Ik moet zo mijn kinderen ophalen?', zegt de mevrouw die zelf al 80 jaar is. Wat zeg je dan? Bijvoorbeeld vragen: 'hoe oud bent u?' of 'hoe oud zijn uw kinderen nu?'
  • Iemand wil de bal niet meer loslaten.
  • Iemand houdt je hand maar vast en laat niet los.
Dementievriendelijk ROC zieniseen dementie alzheimer
Als een deelnemer heel veel praat over z’n persoonlijke situatie, weet ik dat ik nu een luisterend oor ga bieden en dat ik de stappen 'Geruststellen' en 'Oogcontact maken' ga gebruiken. (Tim)