Als iemand de bal niet meer los wil laten...
Op 29 november jl. Volgde een groep studenten van de MBO opleiding Sport en Bewegen aan het ROC van Twente een training GOED omgaan met dementie. Tijdens de stage van hun keuzevak 'Senioren in beweging' komen zij onder andere in contact met mensen met dementie.
In contact met mensen met dementie
De studenten van de MBO opleiding Sport en bewegen aan het ROC van Twente helpen anderen om zich te ontwikkelen. Als onderdeel van hun studie organiseren zij sport- en bewegingsactiviteiten. Ze begeleiden mensen in groepen, maar ook individueel. Keuzevak hierbij is ‘Senioren in beweging’. Voor dit vak lopen zij stage in o.a. woonzorginstellingen, maar ook bij beweeg- en sportverenigingen voor senioren in de buurt. Zo kunnen zij in contact komen met mensen met dementie.
Afwisseling in de training
Onze trainers Lia en Gerard kijken met voldoening terug. De training is prima verlopen. Ten opzichte van de eerdere training (lees het nieuwsbericht van 2 februari jl.) is de presentatie veranderd. Er wordt meer gewerkt met filmpjes, waardoor er meer afwisseling is gekomen. Lia vertelt: "Maar op een gegeven moment zakte de aandacht toch in. Docent Lysbeth gooide daarop een energizer in de groep. Dat was prima en gaf precies de energie om weer door te gaan."
Na de vorige training zat ik 6 weken later in een kroegje met vrienden een potje te kaarten. Er tikte iemand op mijn schouder die vroeg: 'ken je me nog'? Ik zei: 'je komt me ergens bekend van voor'. Het bleek een studente die de training had gevolgd. Ze zei dat ze veel aan de tips had gehad en dat de mensen van haar stageadres haar hadden gevraagd waar ze alle wijsheid vandaan had gehaald. (Gerard)
Rollenspellen
Rollenspellen zijn altijd lastig. Dat heeft te maken met een 'veilige situatie'. De ene student voelt zich veiliger en durft meer dan een andere. Gerard en Lia hebben de studenten wel goede voorbeelden laten zien van hoe je de methode GOED kunt inzetten. Dat geeft een houvast en zorgt voor een stukje bewustwording.
Ik vind het ongemakkelijk als iemand ‘raar’ doet. Dan weet ik niet wat ik moet doen. Door de concrete stappen in de training weet ik dat ik mee moet bewegen. (Julian)
Praktijksituaties
Voorafgaand aan de training droegen de studenten zelf praktijksituaties uit hun stages aan. Deze werden nagespeeld in de rollenspellen. Een greep uit de praktijksituaties en de vragen die daaruit voort kwamen:
- Iemand heeft last van woede aanvallen, het ineens veranderen van emoties. Hoe moet je reageren?
- ‘Ik wil naar huis’; iemand is steeds op zoek naar zijn/haar huis. Wat doe je?
- Waar is mijn vrouw? Waar is mijn vrouw? Steeds herhalen, vergeten, herhalen en vergeten. Hoe moet je hiermee omgaan? Moet je meepraten, steeds hetzelfde antwoord geven, of de waarheid zeggen?
- Mensen dwalen door de gangen van de woonzorginstelling en vragen dan: 'waar ben ik?'
- Iemand is maar steeds in beweging, wil niet rustig gaan zitten. Of andersom: iemand valt steeds in slaap. Als je een spel met hen wilt doen, hoe ga je dan daarmee om? Hoe betrek je iemand erbij?
- 'Ik moet zo mijn kinderen ophalen?', zegt de mevrouw die zelf al 80 jaar is. Wat zeg je dan? Bijvoorbeeld vragen: 'hoe oud bent u?' of 'hoe oud zijn uw kinderen nu?'
- Iemand wil de bal niet meer loslaten.
- Iemand houdt je hand maar vast en laat niet los.
Als een deelnemer heel veel praat over z’n persoonlijke situatie, weet ik dat ik nu een luisterend oor ga bieden en dat ik de stappen 'Geruststellen' en 'Oogcontact maken' ga gebruiken. (Tim)
Hartelijk dank aan alle dementievriendelijke horecagelegenheden!
Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.