Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Een jaar onderweg

Het is 2022 als Marleen start als trainer bij Samen dementievriendelijk. De aanleiding? De impact van de ziekte op het leven van haar – helaas inmiddels overleden – schoonmoeder en 89-jarige buurvrouw. 
Inmiddels heeft Marleen trainingen aan uiteenlopende groepen gegeven, van MBO-studenten tot crematoriummedewerkers en hondenbegeleiders. “Je merkt dat men de training interessant vindt. Tot nu toe is nog niemand niet positief geweest. Na een training ga ik dan ook altijd voldaan en blij weer naar huis.”  

Leren door te doen

Tijdens de 2,5 uur durende training werkt Marleen met een gestructureerd programma. Ze probeert zo goed mogelijk uit te leggen waar Samen dementievriendelijk voor staat en hoe je zo soepel mogelijk met mensen met dementie omgaat. “En ik leg de ziekte zo luchtig mogelijk uit.” Daarna volgen rollenspellen met praktijkvoorbeelden. “Ik vind het heel erg leuk om iemand met dementie te spelen. Zo begon ik bijvoorbeeld in het crematorium – uit het niets – koffiekopjes op te ruimen terwijl de training nog volop bezig was. Een teken van onrust, een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen met dementie.” Bij stichting NL-SAR (red. de honden van deze stichting zijn getraind om vermiste personen op te sporen) pakte Marleen het anders aan. “Ik speelde een dame die met de trein naar haar dochter wilde reizen. Ik was als vermist opgegeven. Mijn tegenspeler nam de rol van hondenbegeleider op zich. Hij wilde mij meenemen naar een veilige plek om te wachten op de politie, maar ik was angstig voor de honden en wilde absoluut niet mee.” 

Tips in de omgang met dementie

Wat hoopt Marleen dat de cursisten van deze rollenspellen en andere programmaonderdelen leren? “Ik wil meegeven dat de ‘zen-mood’ belangrijk is; praat rustig en niet in het tempo van een 45-jarige.” En, vervolgt ze: “Compassie is belangrijk. Zet jezelf opzij.” Ze benadrukt daarnaast dat informatie bij mensen met dementie niet altijd binnenkomt. “Het is geen onwil. Forceer niks en probeer je niet te storen, want dan wordt de ander onzeker en bereik je niks.”  
Haar drijfveer als trainer is vooral anderen helpen, maar ze doet het ook een beetje voor zichzelf. “Ik vind het een uitdaging om anderen te boeien. En het geeft mij prikkels om naar een locatie 
– voor mij onbekend terrein – te reizen en de computer te gebruiken.” Het feit dat ze zelf kan aangeven hoe vaak en wanneer ze beschikbaar is, maakt het voor haar ideaal vrijwilligerswerk. 

Trainer Limburg Samen dementievriendelijk

Trainer worden

Marleen, inmiddels gepensioneerd, is jaren werkzaam geweest in het onderwijs. Als trainer een voordeel want ze is het gewend om voor een groep te staan. Maar, in haar ogen, hoef je geen specialist te zijn en kunnen een heleboel mensen het trainersvak uitoefenen. “Als je spontaan bent, goed kunt vertellen oftewel een groep weet te boeien dan kun je trainer worden!”    

De opleiding tot trainer duurt twee dagen. “Er was een theoretisch gedeelte en er kwam ook een actrice langs. Zij deed scènes voor, daar had ik veel aan.” Als je na de opleiding nog steeds trainer wilt worden en de opleiders vinden dat het trainersvak goed bij je past, word je benoemd. Een examen is niet nodig.  

Op dit moment (juni 2023) zijn er in Limburg tien trainers actief. Samen dementievriendelijk zoekt nieuwe trainers. Belangstelling om een collega van Marleen te worden? Stuur een e-mail naar [email protected]