Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Georganiseerde zoekacties

Mohamed: “Wij werken in een bosrijk gebied, dus het is van belang dat we die mensen snel terug vinden. Elke seconde telt, zeker ’s winters! Zo’n zoektocht vraagt veel beschikbaarheid van collega’s. Bij een melding laten de mensen die op dat moment bezig zijn met het afhandelen van incidenten hun werkzaamheden los en gaan georganiseerd zoeken."

“Als het nodig is, zetten we zelfs een politiehelikopter in”, vertelt Mohamed. “Daarnaast vragen we via Burgernet hulp van buurtbewoners. Ook brengen we busmaatschappijen en andere organisaties op de hoogte. We doen dat uiteraard met liefde. Maar we kunnen niet genoeg benadrukken dat er goede technische hulpmiddelen zijn om iemand snel terug te vinden. Denk aan een kleine GPS-tracker die je in iemands kleding kunt wegwerken. Wanneer iemand zo’n tracker bij zich draagt is één blik op de smartphone voldoende om te weten waar hij of zij is. Dit zou ons en vooral de naaste zelf enorm helpen.”

Politiehelikopter zieniseen zienis1 dementie alzheimer

Signalen van dementie

Mohamed is trots op zijn team: “Ons team is erg sociaal. Natuurlijk zijn we er in de eerste plaats om boeven te vangen, maar we hebben ook een belangrijke service verlenende taak. Onze collega’s hebben weinig nodig om signalen van dementie te herkennen. Als je even goed in gesprek gaat en goed luistert, heb je snel in de gaten of er iets niet klopt. In zulke situaties zijn wij er om te helpen. En we stoppen pas als we iemand met familie of andere naasten kunnen herenigen.”

Mohammed Belaraj training dementie herkennen
Als je even goed in gesprek gaat en goed luistert, heb je snel in de gaten of er iets niet klopt!

Dementievriendelijke gemeente

De gemeente en politie van Utrechtse Heuvelrug hebben een training ‘Omgaan met dementie’ gevolgd. Zij zijn daarna door ‘mystery guests’ getest op hun kennis en mogen zich de eerste geteste dementievriendelijke gemeente van Nederland noemen!

Bron: ALZ... september 2016, Magazine van Alzheimer Nederland