Een dementievriendelijke wijk, daar wil iedereen wonen
“Iedereen vindt het onderwerp belangrijk en is enthousiast. Mensen willen elkaar helpen, maar weten vaak niet hoe. Daar helpen de trainingen van Samen dementievriendelijk bij.”
In deze trainingen leer je hoe je mensen met dementie kunt herkennen én hoe je hen het beste kunt helpen. De teller staat inmiddels op 14 groepstrainingen en deze worden goed ontvangen: van boa’s, vrijwilligers en bewoners tot wijkagent. “De trainingen zijn een ideaal instrument. Ze zitten goed in elkaar en worden gegeven door trainers die verstand van zaken hebben.”
En het blijft niet bij trainingen: flyeren, een symposium voor buurtbewoners organiseren. De dames deden het allemaal. En schakelden met diverse partijen: van GGD en thuiszorgorganisatie tot inloophuis. De inspanningen van Anja en Erna zijn vooral merkbaar aan de omgang tussen Kattenbroekers. “Mensen kijken nu meer naar elkaar om. Zo kunnen thuiswonende mensen met dementie langer meedoen met activiteiten, zoals een zangkoor, kaartclub of zelfstandig boodschappen doen.”
De wijk dementievriendelijk maken, de vrouwen doen het met liefde. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Het start allemaal in 2019 met een basisprojectplan, onder andere omdat het aantal 65-plussers toeneemt. Het project past als een jas in het buurtplan van de wijk. Al snel volgt een haalbaarheidsstudie. Als blijkt dat het project wordt ondersteund door Alzheimer Nederland en de gemeente Amersfoort, dient Erna een subsidieaanvraag in bij Indebuurt033.
Vier jaar later hebben Anja (foto) en Erna veel bereikt, maar klaar zijn ze nog niet. “Het is zo triest als je met dementie geconfronteerd wordt, er valt steeds meer van de wereld weg.” En dus blijft het tweetal zich – vól energie – inzetten. Hun eerstvolgende focus? Dat zijn winkeliers en kerken in de Amersfoortse wijk.
Het geheim van de twee? “Praten, praten met stakeholders om bewustwording te creëren. Je moet tijd investeren en soms ook best een lange adem hebben.” Al met al is het project een succes: “De gemeente ziet het als een pilot en wil, evenals wij, het project in de hele stad uitrollen.” Op naar een dementievriendelijk Amersfoort.
Wil jij ook aan de slag met een dementievriendelijke buurt? Op onze website zie je welke training passend is voor jouw buurt.
Fotocredits twee foto's boven: Hans van Muijden
Fotocredits rechts: Aminda Fotografie
- De Limburgse Marleen Boetzkes (71 jaar) geeft in haar vrije tijd trainingen door heel Limburg. Haar doel? Meer begrip voor dementie in de provincie creëren. “Ik hoop dat mensen na een training beter begrijpen hoe het is om met dementie te leven. Bijna niemand ontkomt aan de ziekte. Als het mij – of een van mijn naasten – in de toekomst overkomt, dan ben ik ook blij als mensen dementievriendelijk met mij omgaan.” De toename van het aantal mensen met dementie is precíes de reden waarom Samen dementievriendelijk op zoek is naar meer trainers zoals Marleen.
Tandarts-geriatrie Peter de Goede: 'Iedereen heeft recht op een plan.'
Al 40 jaar zet Peter zich als tandarts-geriatrie in voor ouderen. Dat deed hij heel lang in verpleeghuizen als ‘in-house tandarts’, maar inmiddels is zijn werkveld uitgebreid. Hij richt zich nu vooral op thuiswonende ouderen, voor wie de toegang tot de zorg niet eenvoudig is. Dat doet hij op verschillende plekken. Zo houdt hij wekelijks een landelijk telefonisch spreekuur "Ouderen en mondzorg" bij KBO Brabant, werkt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op de afdelingen klinische geriatrie en ouderenpsychiatrie en is hij nog steeds actief in verpleeghuizen. Ook wordt hij door tandartsen of huisartsen gevraagd om op bezoek te gaan bij mensen, om zo samen een behandelplan op te kunnen stellen. Zijn motto is dan ook dat preventie in het geval van mondzorg het allerbelangrijkste is, zeker wanneer het om mensen van boven een bepaalde leeftijd gaat. Want over vijf jaar kan de volledige situatie anders zijn, en kan het daarmee een stuk lastiger worden om problemen op te lossen.Joop roept op: 'Behandel mij niet anders omdat ik dementie heb!'
'Schrik niet als ik vertel dat ik dementie heb. Blijf normaal doen. Het is niet zo dat ik plotseling een totaal ander mens ben', aldus Joop van Keulen. Hij kreeg in 2018 de diagnose alzheimer. Ondanks dat hij het belangrijk vindt dat mensen hem normaal blijven behandelen, kan hij soms ook in de war raken. Dan is het fijn als iemand dit ziet en helpt. Dat geeft hem het vertrouwen om dingen te blijven ondernemen. “Ik zou het prettig vinden als mensen merken dat ik iets niet kan, dat ze dan gewoon even vragen ‘Meneer, kan ik u ff helpen? Moet u ergens naartoe?’ Dat zou voor mij heel waardevol zijn."