Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

“Iedereen vindt het onderwerp belangrijk en is enthousiast. Mensen willen elkaar helpen, maar weten vaak niet hoe. Daar helpen de trainingen van Samen dementievriendelijk bij.” 
In deze trainingen leer je hoe je mensen met dementie kunt herkennen én hoe je hen het beste kunt helpen. De teller staat inmiddels op 14 groepstrainingen en deze worden goed ontvangen: van boa’s, vrijwilligers en bewoners tot wijkagent. “De trainingen zijn een ideaal instrument. Ze zitten goed in elkaar en worden gegeven door trainers die verstand van zaken hebben.” 

En het blijft niet bij trainingen: flyeren, een symposium voor buurtbewoners organiseren. De dames deden het allemaal. En schakelden met diverse partijen: van GGD en thuiszorgorganisatie tot inloophuis. De inspanningen van Anja en Erna zijn vooral merkbaar aan de omgang tussen Kattenbroekers. “Mensen kijken nu meer naar elkaar om. Zo kunnen thuiswonende mensen met dementie langer meedoen met activiteiten, zoals een zangkoor, kaartclub of zelfstandig boodschappen doen.” 

De wijk dementievriendelijk maken, de vrouwen doen het met liefde. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Het start allemaal in 2019 met een basisprojectplan, onder andere omdat het aantal 65-plussers toeneemt. Het project past als een jas in het buurtplan van de wijk. Al snel volgt een haalbaarheidsstudie. Als blijkt dat het project wordt ondersteund door Alzheimer Nederland en de gemeente Amersfoort, dient Erna een subsidieaanvraag in bij Indebuurt033. 

Dementievriendelijke wijk Kattenbroek

Vier jaar later hebben Anja (foto) en Erna veel bereikt, maar klaar zijn ze nog niet. “Het is zo triest als je met dementie geconfronteerd wordt, er valt steeds meer van de wereld weg.” En dus blijft het tweetal zich – vól energie – inzetten. Hun eerstvolgende focus? Dat zijn winkeliers en kerken in de Amersfoortse wijk. 

Het geheim van de twee? “Praten, praten met stakeholders om bewustwording te creëren. Je moet tijd investeren en soms ook best een lange adem hebben.” Al met al is het project een succes: “De gemeente ziet het als een pilot en wil, evenals wij, het project in de hele stad uitrollen.” Op naar een dementievriendelijk Amersfoort.  

Wil jij ook aan de slag met een dementievriendelijke buurt? Op onze website zie je welke training passend is voor jouw buurt.

Fotocredits twee foto's boven: Hans van Muijden

Fotocredits rechts: Aminda Fotografie 

Anja dementievriendelijke wijk Kattenbroek