
Dementievriendelijk in Drenthe
In een dementievriendelijk Drenthe voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Drenthe kan een steentje bijdragen.
Drenthe
5941
mensen in Drenthe
tekenden al voor een
dementievriendelijke
provincie. Teken jij ook?
Hoe dementievriendelijk is de rest van Nederland?

Ja, ik word dementievriendelijk!
Draag bij aan een dementievriendelijk Drenthe. Wat kun jij doen?
Als inwoner
- Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.
Als bedrijf
- Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.
Als gemeente
- Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.
Drenthe is goed op weg!
Naar verwachting stijgt het aantal mensen met dementie in Drenthe van 9.200 in 2015 naar 18.000 in 2040. Om hen zo lang mogelijk een waardig en zelfstandig leven te kunnen bieden, maken alle 12 Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Zilveren Kruis en Alzheimer Nederland afdeling Drenthe, Netwerk Dementie Drenthe en Samen Dementievriendelijk zich sterk voor een dementievriendelijke provincie!
De twaalf gemeenten in Drenthe ondertekenden recent een convenant om de leefbaarheid van mensen met dementie in hun gemeente en provincie te versterken. Doel van Dementievriendelijk Drenthe is niet alleen herkennen, maar vooral ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Eerste stap is de tour langs alle stadhuizen om dementie onder de aandacht te brengen. Na de start in Meppel van deze Drenthe tour volgen trainingen, bijeenkomsten en campagnes voor onder meer medewerkers van instellingen, bewoners en winkeliers.
'Op Tjak' bij een training op locatie
RTV Drenthe ging 'Op Tjak' bij één van onze trainingen op locatie. Het betrof een training voor vrijwilligers in Hoogeveen. Deze training werd verzorgd door Hanneke van den Heuvel en Suzan Vastenburg. Suzan geeft in de video een toelichting op de GOED-methode.

Alzheimer Nederland in de regio Drenthe
De Afdeling Drenthe van Alzheimer Nederland organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in uw omgeving. Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst met een thema voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Alle bijeenkomsten met thema staan omschreven in de agenda.