dementievriendelijke stembureaus

Dementievriendelijke stembureaus

Op woensdag 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wat zou het mooi zijn als zo veel mogelijk mensen met dementie – die dat nog willen en kunnen – gaan stemmen. En dat ze daarbij het begrip en de hulp ontvangen die ze nodig hebben. Daar dragen wij graag aan bij. Ben jij voorzitter, medewerker of vrijwilliger van een stembureau? Doe dan de gratis online training 'Goed omgaan met dementie'!

Een dementievriendelijk stembureau is...

  • Een stembureau op een gemakkelijk toegankelijke locatie
  • met een goede bewegwijzering
  • en met medewerkers/vrijwilligers die een training 'Goed omgaan met dementie' hebben gevolgd

De belangrijkste acties die de stembureauvrijwilliger kan ondernemen zijn:

  • Stem jouw tempo af op de persoon met dementie als deze zich bij jou meldt
  • Geef rustige en duidelijke uitleg voordat de persoon met dementie het stemhokje binnenloopt
dementievriendelijke stembureaus

Doet jouw stembureau ook mee?

Wij willen dat mensen met dementie in de samenleving – in de supermarkt, het museum en óók in het stembureau - kunnen rekenen op begrip en hulp. Een (politieke) mening geven is voor mensen met dementie net zo belangrijk als voor ieder ander. Zolang zij zelf nog kunnen aangeven dat ze willen stemmen en weten op wie, vinden we dat we er alles aan moeten doen om stemmen voor hen mogelijk te maken.

Naast de training 'Goed omgaan met dementie' is er ook onderstaande video van Alzheimer Nederland. Deze is gedeeld met alle stembureaus in Nederland. Want alleen met jullie hulp kunnen we het mensen met dementie die graag willen stemmen zo gemakkelijk mogen maken!

Drempels wegnemen

Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 kreeg Alzheimer Nederland signalen dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. In deze video krijg je tips voor de stappen die je het beste kunt doorlopen bij het stemmen. Bedenker van dit stappenplan is Henk van Pagée, die 4 jaar geleden de diagnose Alzheimer kreeg.

Ik stem mijn hele leven al. Waarom zou dat nu niet meer kunnen? En ja, ik heb wel wat hulp nodig. Ik vraag daar gewoon om. Dit stappenplan helpt mij. Ik neem het vooraf door en stapje voor stapje gaat dat zeker lukken en anders vraag ik mijn broer, zus of vriend mee. (Henk van Pagée)

Inspirerend voorbeeld: gemeente Utrechtse Heuvelrug

De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat vierkant achter onze ideeën. De voorzitters van de stembureaus krijgen zoals altijd een training over het stemmen. Dit jaar is daar de training 'Goed omgaan met dementie' aan toegevoegd. Bij deze training wordt een ‘mystery guest’ ingezet, die de deelnemers test op hun opgedane kennis.

dementievriendelijke stembureaus