Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Een dementievriendelijk stembureau is...

  • Een stembureau op een gemakkelijk toegankelijke locatie
  • met een goede bewegwijzering
  • en met medewerkers/vrijwilligers die een training 'Goed omgaan met dementie' hebben gevolgd

De belangrijkste acties die de stembureauvrijwilliger kan ondernemen zijn:

  • Stem jouw tempo af op de persoon met dementie als deze zich bij jou meldt
  • Geef rustige en duidelijke uitleg voordat de persoon met dementie het stemhokje binnenloopt
Crop balie gemeente dementievriendelijke omgeving

Doet jouw stembureau ook mee?

Wij willen dat mensen met dementie in de samenleving – in de supermarkt, het museum en óók in het stembureau - kunnen rekenen op begrip en hulp. Een (politieke) mening geven is voor mensen met dementie net zo belangrijk als voor ieder ander. Zolang zij zelf nog kunnen aangeven dat ze willen stemmen en weten op wie, vinden we dat we er alles aan moeten doen om stemmen voor hen mogelijk te maken.

Naast de training 'Goed omgaan met dementie' is er ook onderstaande video van Alzheimer Nederland. Deze is gedeeld met alle stembureaus in Nederland. Want alleen met jullie hulp kunnen we het mensen met dementie die graag willen stemmen zo gemakkelijk mogen maken!

Drempels wegnemen

Een aantal jaar geleden kreeg Alzheimer Nederland signalen dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. In deze video krijg je tips voor de stappen die je het beste kunt doorlopen bij het stemmen. Bedenker van dit stappenplan is Henk van Pagée, die de diagnose Alzheimer heeft.

Ik stem mijn hele leven al. Waarom zou dat nu niet meer kunnen? En ja, ik heb wel wat hulp nodig. Ik vraag daar gewoon om. Dit stappenplan helpt mij. Ik neem het vooraf door en stapje voor stapje gaat dat zeker lukken en anders vraag ik mijn broer, zus of vriend mee. (Henk van Pagée)

Inspirerend voorbeeld: gemeente Utrechtse Heuvelrug

De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat vierkant achter onze ideeën. De voorzitters van de stembureaus krijgen zoals altijd een training over het stemmen. Dit jaar is daar de training 'Goed omgaan met dementie' aan toegevoegd. Bij deze training wordt een ‘mystery guest’ ingezet, die de deelnemers test op hun opgedane kennis.

Utrechtse Heuvelrug Gemeentehuis dementievriendelijk stemmen

Checklist voor het creëren van een dementievriendelijk stembureau

Wil je controleren hoe dementievriendelijk jouw stembureau is? We hebben een checklist gemaakt waarmee je dit gemakkelijk kunt checken. Bekijk en download de lijst direct via de knop hieronder.

Checklist dementievriendelijk stembureau dementie