Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Eigen medewerkers met dementie

Zo'n 12.000 mensen in Nederland krijgen dementie voordat ze 65 jaar zijn. Deze mensen zijn vaak nog aan het werk op het moment dat ze de diagnose krijgen. Zij willen graag zo lang mogelijk normaal blijven meedraaien in de maatschappij. Als werkgever kunt u hier rekening mee houden. Hieronder een aantal aandachtspunten:

 • Tijdige diagnose
  Voor goede zorg is een tijdige diagnose een voorwaarde. Bij een vermoeden van dementie is het belangrijk dat de medewerker  zo snel mogelijk naar de huisarts gaat.
 • Luister goed naar uw medewerker
  Houd rekening met gevoelens, idee├źn en wensen. Pas indien nodig het takenpakket aan.
 • Casemanager
  Ieder persoon met (een vermoeden van) dementie heeft recht op een casemanager.
 • Thuiszorg, dagbesteding en woonvoorzieningen
  Goede thuiszorg, dagbestedingen en woonvoorzieningen zijn van belang. De zorgstandaard dementie biedt hierbij goede houvast.
Gemeentehuis medewerker dementie werken met alzheimer

Mantelzorgende medewerkers

Het aantal mensen met dementie stijgt de komende jaren explosief. Daardoor neemt ook het aantal mantelzorgers enorm toe. De kans is groot dat een aantal van uw medewerkers mantelzorger is of nog gaat worden. Het is goed om daar rekening mee te houden. Mantelzorgers zijn vaak zwaar belast door hun zorgtaak. U als werkgever kunt hen helpen door hen te ontlasten zodat zij gezond blijven en hun zorgtaak kunnen volhouden.

Gemeentehuis medewerker Mantelzorger alzheimer cursus dementie