Help iemand met dementie in jouw buurt

Je buurvrouw loopt in pyjama op straat en die meneer van drie huizen verder kijkt steeds zo verward om zich heen. Herkenbaar? In Nederland leven naar schatting 280.000 mensen met dementie. Help mee aan een dementievriendelijke buurt.

Ken jij iemand met dementie in jouw buurt?

Dan kun je iets voor hem of haar betekenen! Want iemand met (beginnende) dementie kan zichzelf meestal prima redden, maar soms kunnen zij wel wat hulp gebruiken van mensen uit hun omgeving. Jij kunt hen en hun mantelzorgers op allerlei manieren tot steun zijn. Een klein gebaar of een uurtje van je tijd is vaak al genoeg.

Volg eerst de gratis online training 'In je buurt' of kies één van onze andere gratis online trainingen 'Goed omgaan met dementie'.

dementievriendelijke buurt

Een paar ideeën:

  • Drink eens een kopje koffie bij een buurman of buurvrouw met dementie.
  • Maak samen een korte wandeling of laat samen de hond uit.
  • Houd je buur niet van wandelen? Misschien kunnen jullie samen in de tuin werken.
  • Bekijk samen foto's van vroeger of zing samen liedjes.
  • Help iemand met dementie om boodschappen te doen.
  • Neem iemand met dementie mee naar de sportvereniging of het buurthuis.

Help iemand met dementie in jouw buurt

Op wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander. Met een klein beetje begrip en aandacht voelt iemand met dementie zich gehoord en gewaardeerd. En de eventuele mantelzorger krijgt even tijd voor zichzelf.

Word vrijwilliger bij WeHelpen

Als je iemand met dementie tegenkomt...

Dan wil je hen graag op de juiste manier benaderen. Die mevrouw bijvoorbeeld, die tevergeefs aan de gesloten schooldeur trekt. Of die meneer, die plotseling boos en zonder te betalen het café uitloopt. Leer hoe je hen op een goede manier aanspreekt. Hoe?

  • Teken voor een dementievriendelijk Nederland op onze homepage
  • Start met de gratis online training 'GOED omgaan met dementie'. Test je kennis over dementie en leer in een aantal stappen hoe je omgaat met mensen met dementie.

Je kunt de trainingen zelf doen, maar je kunt ook een team samenstellen met buurtgenoten, vrienden of sportmaatjes. Zo kunnen jullie samen je kennis over dementie en je vaardigheden in de omgang met mensen met dementie vergroten!

Doe het samen!

team doet training achter computer

Ja maar... ik ben al dementievriendelijk!

Zorg jij voor iemand met dementie of doe jij iets voor een dementievriendelijke samenleving? Vertel het ons en inspireer anderen! Wil je de dementievriendelijke samenleving in jouw regio vergroten? Samen dementievriendelijk biedt hiervoor handvatten en materialen ter ondersteuning. Neem contact op via info@samendementievriendelijk.nl.