Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

1. Vermijd drukke momenten

Zeker in de zomer is het vaak druk in musea en restaurants. Iemand met dementie kan overprikkeld raken met zoveel mensen om zich heen. Plan uw uitje daarom bijvoorbeeld op een dag door de week in plaats van in een weekend. Dan is het op veel plekken rustiger. Zo genieten jullie optimaal van jullie dagje uit.

2. Voorkom onrust

Een uitje kan heel spannend zijn voor iemand met dementie. Kondig dit daarom niet weken van tevoren aan. Als je het pas op de avond ervoor meldt, voorkom je onnodige onrust.

Tips Uitje restaurant cursus dementie alzheimer

3. Maak foto’s en herbeleef het uitje samen

Iemand met dementie ervaart emoties, zoals opwinding en vrolijkheid, vooral op het moment van een gebeurtenis zelf. Na die tijd zal hij of zij zich misschien niet meer herinneren wat er is gebeurd. Nagenieten van bijvoorbeeld een theatervoorstelling of een mooie wandeling is dus moeilijk. Maak daarom veel foto’s van jullie uitje. Bekijk deze achteraf en beleef samen de leuke dag opnieuw!

4. Houd het eenvoudig

Houd het voor jullie uitje bij één dagdeel. Ook simpele dingen, zoals een wandeling van een halfuurtje, kan al heel gezellig en dus voldoende zijn. Je hebt dan ook geen uitvoerige voorbereiding nodig. Dat bespaart tijd en energie.

5. Groepsuitje? Zorg voor één op één-contact en vraag hulp aan anderen

Groepsuitjes zijn vaak lastig voor mensen met dementie. Zij hebben vaak moeite om gesprekken in grote groepen te volgen en kunnen zich daardoor verloren voelen. Als je toch kiest voor een groepsuitje, spreek dan met de andere mensen die meegaan af dat je je om de beurt ontfermt over de persoon met dementie. Dan vermijd je teveel prikkels in één keer en voelt iemand zich toch betrokken. Door de taken te verdelen, krijgt iedereen tijd om te ontspannen en te genieten van een leuke dag.

Tips Uitje training omgaan met dementie