corona - tips en acties van onze achterban

Jullie eigen tips en acties

Omgaan met dementie in tijden van corona

Na onze oproepjes op social media en in de nieuwsbrief stroomden de tips, mooie initiatieven en leuke acties over omgaan met dementie in tijden van corona binnen. Op deze pagina delen we ze graag met jullie!

Joke

Verzamel met behulp van een beeldbank of Facebook oude foto's van hun oude woonomgeving en stuur die op.

nostalgische foto's

Als je weet van welke muziek iemand houdt, zou je een gezellig liedje door de telefoon voor iemand kunnen zingen. Ik durf te wedden dat ze direct mee gaan zingen. Muziek is erg belangrijk voor mensen met dementie. En het maakt ze vaak zo blij. - Jo-Else

Anoniem

stoepkrijten

angelique

Angelique

Al bijna 5 jaar ga ik op woensdagmiddag met mijn hondenmeid Gadget naar de besloten afdeling van het lokale verzorgingshuis. Daar heet ze Jetje, want dat is makkelijker dan Gadget 😉. Wij lopen dan van huiskamer naar huiskamer.
Helaas kunnen we er nu niet heen. In plaats van knuffelen met Jetje hebben we bij een tulpenteler een hele verzameling tulpen gekocht en hebben we die afgegeven bij de balie. Zo kan er in elke huiskamer en in elke ruimte van het verplegend personeel een bosje tulpen staan. En die teler was er ook blij mee, want op de veiling krijgt ie niks voor zijn mooie tulpen.

tip-herman

Op dit moment sturen wij in veel Brabantse dorpen tekeningen en kaarten naar verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen om bewoners en verzorging een hart onder de riem te steken ❤️ - Marjolijn

tip-irma

Simone

Natuurlijk ging ik gisteren wel even naar mijn jarige vader van 86 met beginnende dementie. Hij vindt die corona maar onzin, maar is gelukkig wel in voor een grapje. Hij zingt zelf steeds Corona op de wijs van Ramona. En dat doe ik nu ook als hij bozig reageert, als ik bijvoorbeeld vertel dat Ikea dicht is. Ook heb ik een stok met een beertje om de goede afstand te bewaren. Vooral handig bij begroeten en afscheid!
 

tip-simone

Voor degenen (van buitenaf ingehuurd) die op locatie gewend waren te zingen: maak een filmpje waarop je hun lievelingsliedjes zingt, stuur het op en laat dit door de verzorgers afspelen! Zo hoeven ze jou niet te missen en blijven de mensen met dementie zingen... en de verzorgers ook 😃 - Wilmy

Mirella en Ivo

Vanwege de maatregelen tegen corona besloten wij om de mensen in zo'n 30 verschillende verzorgingshuizen in Zuid Limburg een stukje blijer te maken. Met prachtige liedjes en een prima geluidsinstallatie staken wij de bewoners én verzorgend personeel een hart onder de riem 😊

N.B.: deze opname werd gemaakt voordat de nieuwe maatregelen van kracht werden. Inmiddels blijven de omstanders netjes op afstand!

Nicolle

Muziek betekent heel veel voor mensen met dementie. Mijn tips:

 • cd maken met liedjes van vroeger, die ze mee kunnen zingen op hun eigen kamer
 • dvd's met muziek van vroeger brengen
 • dvd's met films van vroeger brengen
 • de mogelijkheid geven dat ze naar luisterboeken kunnen luisteren
 • als je opbelt: een goeie mop vertellen, of samen een liedje zingen
 • skypen, als dat nog mogelijk is, om contact te houden met kinderen en kleinkinderen
 • In een kamer een laptop installeren, zodat per keer iemand contact kan maken via beeldbellen. Max 15 minuten? Een gebruikersvriendelijke tablet is te koop via: https://www.uwcompaan.nl/. Ik hoorde dit van een goede vriendin. Zij heeft deze tablet voor haar ouders gekocht en die zijn er erg blij mee.

Aleid

Deze kaart hebben wij huis aan huis bezorgd in een wijk. Daarna lopen we langs en kijken waar er hulp nodig is. Ook bij mensen met dementie.

betrokkken-buurt

Mensen met dementie vinden grote ansichtkaarten met dieren erop vaak heel erg leuk, weet ik uit ervaring :-) - Aloysia

Ik ga kijken of ik iets kan betekenen voor de Voedselbank Haarlem. Daar heb ik eerder gewerkt als vrijwilliger. Daarnaast geeft onze Turkse supermarkt levensmiddelen aan de Voedselbank. - Funda

Stuur opnames met favoriete muziek of artiesten of stuur oude fotoalbums! - Tatjana

Manuëla:

Stuur een video wenskaart met Vidley! Kost
€ 30,00, maar de reactie is onbetaalbaar.

vidley videowenskaart

Marja

 • Omdat je niet persoonlijk kan knuffelen hebben wij symbolisch een knuffelbeer opgestuurd met een persoonlijk bericht. Mijn moeder is er zo blij mee. Ze belde direct en vond het zo’n mooie symboliek. Hij staat naast haar en ze zei direct: "dan denk ik aan jullie." Zo lief en blij. Kleine geluksmomentjes… daar gaat het om.
 • Misschien niet voor iedereen maar dit geldt wel voor mijn moeder, die nog een tuin heeft. Zij woont alleen en ik heb de zorg op mij: spreek samen af voor een kopje koffie. Degene met dementie binnen en jij buiten in de tuin met genoeg afstand.
 • Ik vraag ook vrienden om mijn moeder actief te bellen. Zelf neemt ze dit initiatief niet meer dus draai ik het om, met het verzoek te bellen naar mijn moeder en kaartje te sturen. Mensen met dementie vinden zelf initiatief nemen vaak lastig, merk ik.
 • Ik kijk zelf in de televisiegids of er nog leuke programma’s op tv zijn ipv continue het nieuws en meld dat aan mijn moeder op het moment zelf als het programma begint. Dan is het weer wat anders dan alleen het nare nieuws.

Anoniem

Mijn moeder heeft de ziekte van Alzheimer. Ze woont gelukkig nog thuis met mijn vader, maar ze kunnen nu de deur niet uit en geen mensen ontvangen, dus de dagen duren lang en de wereld wordt erg klein. Normaal gesproken ga ik iedere week naar mijn ouders toe, maar dat kan voorlopig even niet.
Omdat mijn moeder niet meer goed kan lezen, ga ik vandaag een cd voor haar opnemen waarop ik één van onze oude favoriete kinderboeken voor haar voorlees. Die gaat op de post, zodat mijn moeder hopelijk kan genieten van een verhaal waar we vroeger samen van genoten. En bovendien hoort ze dan mijn stem, ook nu ik niet fysiek bij haar kan zijn. Ik denk dat ze dat fijn vindt. En het geeft mijn vader hopelijk ook een klein beetje lucht, want hij leest haar vaak voor. Dat kan ik hopelijk op deze manier op afstand even van hem even overnemen.

Geen idee of het werkt en uitpakt zoals ik hoop, maar het is het proberen waard.
 

Zet een "brievenbus" op een centraal punt (bij zorgcentra) waar kinderen en volwassenen een tekening of een bemoedigend kaartje in kunnen inleveren en dat enkele personen per zorginstelling monitoren dat deze verdeeld worden onder degenen die het nodig hebben. - Brenda