Bruine bonensoep op zijn Gronings
Mijn moeder kon heerlijk koken, vooral de ouderwetse soepen, zoals deze bruine bonensoep (mijn ouders kochten de bonen, de zogenaamde gele strobonen, altijd bij een boer uit de buurt). Helaas kreeg mijn moeder al heel jong alzheimer. Destijds was daar minder over bekend en moest ze het koken overlaten aan mijn vader. Ze overleden beiden een week na elkaar in 2000, veel te jong. Mijn broer kookte vervolgens op deze wijze de soep en gaf mij altijd een bakje voor in de vriezer. Helaas kan hij nu ook de soep niet meer zelf maken, omdat hij een progressieve spierziekte heeft. Hij koopt nog steeds de gele strobonen, geeft deze aan mij en ik kook de soep en neem voor hem een bak in de diepvries mee.
Ingredienten:
- 2 verse worsten
- 2 koppen bruine bonen
- 6 kruimige aardappelen
- 2 uien
- 250 gram prei
- 2 laurierblaadjes
- Zout en peper
Bereidingswijze gerecht:
De bruine bonen de avond tevoren wassen en weken in ruim twee keer zo veel water. De volgende dag de bruine bonen eventueel nog aanvullen met wat water.Ze moeten er ruim onder staan na het weken. Daarna breng je ze aan de kook samen met de worsten en de laurierblaadjes. Anderhalf uur laten koken (het schuim er wel afhalen met de schuimspaan). Dan de worsten er uit en in plakjes snijden. Prei fijn snijden en wassen, aardappels schillen en in blokjes snijden, uien fijn snijden. Prei, aardappels en uien toevoegen aan de soep en nog ongeveer een half uur laten koken. Laurierblaadjes verwijderen, gesneden worst weer toevoegen en zout en peper naar smaak. Zeker geen bouillonblokjes er bij doen.