Goed omgaan met dementie

Test je kennis in onze gratis online training

In de gratis online training 'GOED omgaan met dementie' leer je stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer je in contact komt met mensen met dementie. Leer dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen, bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek.

https://vimeo.com/164975308

Hoe werkt de training?

In de training krijg je vier video's te zien van situaties waarin iemand met dementie jouw hulp goed kan gebruiken. Per video krijg je vier vragen. Met elke vraag kun je 0, 1 of 2 punten verdienen. Afhankelijk van jouw reactie wordt de situatie beter, slechter of blijft hij gelijk. Het geeft niet als je een vraag niet goed beantwoordt. Je krijgt per antwoord feedback waarin je leert wat de gevolgen van jouw antwoord kunnen zijn en hoe het eventueel anders kan. De training kost je maximaal 15 minuten van je tijd.

Om de training te kunnen doen vragen wij jou om je aan te melden met je e-mailadres. Zo kunnen wij zien hoeveel mensen onze trainingen volgen. We sturen je nooit ongevraagd mail en vragen niet om donaties. Heb jij je al eerder bij ons aangemeld? Vraag dan een wachtwoord aan via deze link en log in om de training te doen.

 

training goed omgaan met dementie

 

Wat betekent dat eigenlijk: GOED?

De training bestaat per onderdeel uit 4 stappen. In de eerste stap leer je signalen van dementie herkennen. De volgende stappen zijn: Geruststellen, Oogcontact maken en Even meedenken. Als je alle stappen hebt doorlopen krijg je een vriendelijk Dankjewel. Vandaar: GOED!

Hoe doe je dat?

 • Geruststellen
  Praat op kalme toon en praat mee met de ander. Spreek de ander niet tegen. Probeer voor de persoon met dementie een veilige situatie te creëren en hem of haar zoveel mogelijk de eigen regie te laten houden.
 • Oogcontact maken
  Maak oogcontact, probeer de situatie samen te vatten door te vertellen wat er volgens jou aan de hand is, kijk steeds of je begrepen wordt.
 • Even meedenken
  Leef mee met de ideeën en wensen van de ander. Wat zou een goede volgende stap zijn om te maken en hoe kun je dit het beste doen. Help hem de goede kant uit.
 • Dankjewel
  Elke keer dat je GOED doet, maak je Nederland dementievriendelijker. Bedankt daarvoor!

Meer gratis online trainingen

Behalve onze basistraining bieden wij nog meer gratis online trainingen. Deze zijn gericht op specifieke beroepsgroepen. Kijk snel welke training nog meer bij jou past!